július 3, 2020

A te ékszereid milyen szimbolikus jelentéssel bírnak?

Mindig izgalmasnak és érdekesnek tartottam, hogy ki miért hord egy bizonyos tárgyat. Valakitől ajándékba kapta? Esetleg megörökölte egy közeli szerettétől és így hordozza mindig magával? Vagy talán megfogadott valamit és arra emlékezteti, amikor csak ránéz? Sok mindenre felhívhatja a figyelmet egy ékszer… Például arra, is hogy, ne essünk vissza az alkoholizmusba.

Mindig is addiktív hajlamú voltam, legyen szó bármiről. A vásárlás, a szerencsejáték, a a rend és a tisztaság csak néhány a sok közül, amilyen függőségekkel megküzdöttem már az életem során. A legnehezebb talán mégis az alkoholtól való függéstől való búcsú.

Az egyetem alatt mindenki iszik, bulizik, drogozik, valahogy ez a normális, ezek az évek arra vannak, hogy kiéljük magunkat. Én viszont egy kicsit túlzásba vittem – mint mondtam, addiktív hajlamaim vannak jócskán – és egyszer csak azon kaptam magam, hogy állandóan iszok. Felkelek és reflex-szerűen bontok egy sört. Este törvényszerű, hogy lementünk a haverokkal inni párat. És ez ment minden áldott nap, amíg pofán nem vágott a felismerés, hogy nekem bizony alkohol problémáim vannak.

Szerencsére a segélykérésemet egy rendkívül megértő és támogató család hallotta meg otthon és rögtön összefogtunk azért, hogy meggyógyuljak. Az állami szférában nem igazán van olyan kezelési mód, ami hatásos is és össze is egyeztethető egy egyetemista napi vagy heti rutinjával. Azonban vannak magán addiktológiai intézetek, amik sokkal jobban illeszkednek egy átlagos ember hétköznapjaiba. Arról nem is beszélve, hogy a módszereik is hatásosabbak. Hosszas keresgélés és utánajárást követően végül a Felépülők mellett döntöttem és nem bántam meg. Végigcsináltam egy programjukat és azóta tiszta vagyok. Persze folyamatosan tartjuk a kapcsolatot és bármikor megingok, kérhetek tőlük segítséget.

Az egész procedúra végén vettem egy gyűrűt magamnak, ami arra emlékeztet mindig, hogy mit ígértem magamnak és mindig erőt ad ahhoz, hogy ezt be is tartsam. Azt hiszem, venni fogok egy nyakláncot is hozzá, mert az is meg tudnám már tölteni többletjelentéssel. Na és a ti ékszereitek mit szimbolizálnak?