február 3, 2021

Vajon melyik tv-ben csillognak legszebben a gyémánt ékszerek?

Elromlott a tv-nk a múlt héten, úgyhogy egy kis fejvakargatás után ott találtuk magunkat, hogy a https://www.bestmarkt.hu/szorakoztato-elektronika/tv-c55 oldalát bogarásszuk, hátha találunk valami szimpatikusat és kedvezőt. Na de egy nőnél mi lehet döntő a tv választás során? Az, hogy melyikben csillognak legszebben a gyémánt ékszerek? Kötve hiszem…

Gyerekkorom óta megőrülök a gyönyörű, csillogó ékszerekért. Egyszerűen megbabonáznak, teljesen mindegy, hogy milyen anyaggal vannak körülfoglalva – arannyal, vagy netán ezüsttel – egyszerűen imádom. Onnantól kezdve, hogy kiszúrja a szemem a brilliáns, gyémántot, vagy bármilyen drágakövet, egyszerűen képtelen vagyok másra figyelni. Azt hiszem, nekem talán ez az igazi kriptonitom. Meseszép kivitelek vannak és nem csak a méregdrága kategóriában!

Az egyik kedvenc ékszerboltom kimondottan az én “dolgozó” rétegemre specializálódott. Csupa olyan ékszert forgalmaznak, ami különleges, mégis megfizethető kategória. Persze nem is gyémántokra kell gondolni, hanem egyszerűbb kristálykövekre, amelyek általában fehér arannyal vannak körülvéve. Egyszerűen megveszek ezekért a termékekért. A fülbevalóikból nem akarok hazudni, de legalább 15-féle figyel otthon a polcon arra várva, hogy mikor cserélem már ki végre az éppen aktuálisat.

De a gyűrűket illetően sem sokkal jobb a helyzet. Hiszen egy szép női kezet mi más tehetne még gyönyörűbbé, mint egy jól kiválasztott gyűrű. Sokáig úgy gondoltam, hogy ezt az ékszert csak akkor veszem fel a palettára, ha majd egyszer valakitől úgy kapom, hogy annak mögöttes jelentése is van. Aztán ahogy szórtam ki a kérőket ilyen-olyan indokokkal szépen lassan eljutottam oda, hogy tulajdonképpen magamnak is megvehetem ezeket a csodákat. És ekkor aztán elszabadult a pokol, azóta állandóan gyűrűket nézegetek és ha látok valami különlegeset, akkor meg is veszem azon nyomban.

Szerencsére a nyakláncok és a karkötők még nincsenek rám ilyen hatással, azokat valahogy sosem tudtam igazán elviselni magamon. Elfogadom, hogy szépek és mindig megnézem őket a kirakatokban, de tudom, hogy nem szívesen hordom, hordanám őket, ezért legalább ezt meg tudom állni, hogy ilyen dolgokra költsek bármennyit is.

Vajon a férfiaknak is vannak ilyen gyűjtögető szenvedélyei? A testvéremnek mondjuk vannak, de szerencsére nem a tv-ken éli ki magát… Viszont abban nagyon sokat segített, hogy hogyan válasszak jó készüléket – mert hogy én nyilván nem sokat értek hozzá azon túl, hogy az egyikben szebben csillog a gyémánt, mint a másikban.

Tőle hallottam egyáltalán a BestMarkt internetes áruházról, mert egyébként valószínűleg besétáltam volna az első boltba és hagyom magam rábeszélni valami egyszerű tv-re háromszoros áron. Így viszont egy helyen találtam meg egy csomó baromi jó ajánlatot – mint utóbb kiderült számomra is -, nem csak műszaki vonalon, hanem árban is.

A https://www.bestmarkt.hu/szorakoztato-elektronika/tv-c55 oldal volt konkrétan a legnagyobb segítségemre, itt aztán tényleg rengeteg tv-t lehet találni és összehasonlítani egymással. Na nekem persze rögtön az elején kellett kezdeni, mert nem vagyok valami nagy koponya az elektronika terén. De szerencsémre nem csak a testvérem volt nagyon-nagy hasznomra ezen a téren, hanem maga a BestMarkt oldala is, mert hogy a lap aljára görgetve részletes ismertetőt lehet olvasni arról, hogy melyik termék mit tud, vagy mit nem. Szerintem egy olyan kedves szőke nőnek, mint én ez nagyon sokat tud segíteni, hogy el tudja olvasni, hogy mit jelent az, hogy 4K meg OLED és társai.

Sokféle szempontból lehet vizsgálni, hogy milyen típusú tv készülékek léteznek, de az a manapság legfontosabb vagy talán leginkább kézenfekvő, hogy a kijelző típusa, működése és felbontása szerint soroljuk őket különböző kategóriákba. Ennek függvényében elérhetők a piacon egyszerűbb LCD (vagyis folyadékkristályos) televíziók, modernebb LED-es készülékek és az ultramodern OLED tv-k.

Az LCD tv-k a technológiát illetően a már említett folyadékkristályok segítségével működnek és hozzák létre az éppen aktuális képet. Ez órisái előrelépés volt anno a CRT (katódsugárcsöves) kijelzőkhöz képest, hiszen jelentősen megkönnyítette az eszközt (tömegben) és hozzá sokkal szebb képet biztosított az elődjénél. Azonban ennél a technológiánál is elérkezett oda az emberiség, hogy a szemünk még képes lenne ennél gyorsabb frissítéseket is lekövetni, egyszerűen lassúnak mutatkozott a rendszer – illetve még lehetett rajta hová gyorsítani.

Ennek az útnak egy következő lépcsőjeként jelentek meg a LED kijelző tv készülékek, ahogy az a https://www.bestmarkt.hu/szorakoztato-elektronika/tv-c55 oldalon is olvasható. Ezek már sokkal gyorsabban voltak képesek létrehozni az éppen aktuális képet és gyorsabb váltásokat tudtak végrehajtani, ezért az emberi szemnek sokkal szebb képet festettek le a kijelzőn. Hozzá még sokat fejlődött a technika abban is, hogy mennyire képesek az eredeti, valósághű színeket ábrázolni a képernyőn, ezért egyre inkább arra tendáltunk, hogy az elénk vetített jelenet teljesen valóságosnak tűnjön.

Így jutottunk el az OLED kijelzőkig, amik most a csúcskategóriát képviselik a televíziók között. Ez egy csúcsra fejlesztett LED-es kijelző, ami más tényleg a teljesen realisztikus képi tartalmak megvalósítását teszi lehetővé. Szerintem egy kisebb csoda, hogy ide tudtunk jutni ennyire hihetetlenül rövid idő alatt.

Ebben a gyors megjelenítésben nagyon-nagy szerepet játszik az, hogy milyen frekvenciával képes frissíteni a képet a készülék. Ez lefordítva magyarra annyit jelent, hogy másodpercenként hányszor tud új képet megjeleníteni előttünk a kijelző. Minél nagyobb ez a szám, annál valóságosabbnak érzékeljük a filmet és annál szebb a kép, annál élvezhetőbb a felvétel.

Kicsit más oldalról megközelítve ezt a tv kérdést azt lehet látni a BestMarkt oldalán is, a https://www.bestmarkt.hu/szorakoztato-elektronika/tv-c55 ajánlatai között, hogy csupa-csupa okos készüléket árulnak. De mitől lesz ez mégis okos? Okosabb nálam? Vagy mit tud, amitől megkapja ezt a jelzőt?

Hát leginkább olyan opciók vannak rajta, amitől kényelmesebb és komfortosabb lesz a mindennapi használat. Tehát mondjuk képes csatlakozni az internethez ennek minden előnyével együtt. Lehet róla közvetlenül internetes videókat nézni, zenét hallgatni vagy tényleg bármit csinálni, amit mondjuk egy számítógépről – csak mindezt mondjuk ötször akkora kijelzőn, mint egy átlagos laptop. Vagy például ugyanennek a ténynek köszönhetően vezeték nélkül is lehet csatlakozni hozzá egy laptoppal vagy telefonnal és meg lehet jeleníteni azt a valamit, amit épp a kisebb kijelzőn bámulnánk. Számomra ezek mind nagyon hasznos és fontos funkciót, főleg úgy, hogy a hagyományos értelemben véve nem nézek tv-t. Nincsen előfizetésem szolgáltatóknál olyan csatornákra, amin az értelmes műsorok száma erősen konvergál a nullához, kizárólag a két legnagyobb filmes – sorozatos médiatár elérésére vagyok előfizetve és ezeket szoktam a televíziómon nézni.

Árban pedig már nincs is akkora szórás az egyes berendezések között, sőt, ami talán ennél is fontosabb, hogy nincsenek annyira vészesen elszaladva az árak, ha gyorsan végigfutunk a https://www.bestmarkt.hu/szorakoztato-elektronika/tv-c55 oldalon. Korábban azért jellemző volt, hogyha valami hiper-szuper készüléket akartál venni, akkor mélyen a zsebbe kellett nyúlni. Most már – persze a készülék méretétől függően – azért nem feltétlenül ez a tendencia, kisebb összegekért is lehet olyan tv-t venni, ami okos, OLED és még el is fér a tv állványon.

Egyetlen dolgot mondhatok, amire viszont mindenképp felhívnám a figyelmeteket! Mielőtt megrendelnétek a tökéletes készüléket, jól nézzétek meg a lábát! Mert attól még, hogy a képátló alapján elfér a kiszemelt a meglévő tv állványon, hogyha nem ideális a lábának a kiosztása, akkor még csúnyán alászaladhattok ennek a problémának és a tv vásárlást azon nyomban megfejelhetitek egy tv állvány vásárlással. Szóval jó nézelődést a https://www.bestmarkt.hu/szorakoztato-elektronika/tv-c55 BestMarkt oldalon, de minden paraméterrel legyetek nagyon körültekintők!

https://www.bestmarkt.hu/szorakoztato-elektronika/tv-c55