december 10, 2019

Az eladó ingatlannak ékszere a jó energia tanúsítvány

Nekem az a véleményem, hogy nézhet ki akármilyen jól kívülről és belülről is egy ház, nincs benne semmi szépség vagy érték, amíg energiatakarékossági szempontból nincs tökéletesen pontra téve. Kutatások szerint a 40%-nál is valamivel több megy el az energiafogyasztásunkból a különböző épületek, lakóházak stb. fenntartására. A jelenlegi klímaügyi helyzetet tekintve pedig ez igencsak egy hatalmas szám, főleg, ha egy jó szigeteléssel csökkenthetnénk vagy valami jó alternatív és környezetbarát megoldással tudnánk helyettesíteni azt a gázt vagy az atomenergia által előállított villamos áramot, amit a fűtésre

Számomra rendkívül fontos, hogy annak a háznak az energia tanúsítványa, amelyben élek, jó besorolású legyen. Mivel az energia tanúsítvány csak az adás-vételi szerződés aláírásakor kell az új tulajdonos kezébe kerüljön, nagyon sokan nem is kérik el előre. Persze sokan értenek is hozzá, látják már ránézésre is, hogy energiatakarékossági szempontból milyen a ház, amelyet épp megvásárolni terveznek. Sokat elárul a szigetelés vagy a nyílászárók, de én bevallom, nem igazán értek ezekhez. Tényleg fogalma sincs, milyen a jó nyílászáró, hogyan érdemes szigetelni stb. Lakásvásárlásnál sem különösebben tudnám felmérni a terepet, hiszen nem tudom, hogy pontosan mire érdemes figyelni. Természetesen tájékozódhatnék az interneten is, de ha már egyébként is rendelkeznie kell minden háznak energia tanúsítvánnyal, akkor miért kéne nekem pluszban dolgoznom, mikor egyszerűen csak el is kérhetem a tulajdonostól?

Ez egyébként most azért ekkora téma nálam, mert elhatároztam, hogy elköltözöm. Nem szerettem már a lakást, ahol éltem, ráadásul eddig albérletben laktam, és végre sikerült annyi pénzt spórolni, hogy tudok venni magamnak egy lakást. Így tehát elkezdtem komolyabban utána olvasni annak, hogy mit érdemes figyelembe venni lakásvásárláskor. Egy energia tanúsítvány kiállítással foglalkozó cég weboldalán találtam sok hasznos információt az energetikai tanúsítványokkal kapcsolatban.

Számomra a kényelemnél vagy a külcsínnél sokkal fontosabb a környezetvédelem, tehát ennek fényében kezdtem el lakást is keresni. Mondanom sem kell, néhány tulajdonos eléggé meglepődött, mikor kértem tőlük a lakás energia tanúsítványát, még azok is, akiknek nem ez volt az első lakásuk, amit eladtak. Viszonylag kevesen szoktak ezután érdeklődni, úgy tűnik. De persze mindenki készséges volt e tekintetben.

Még nem találtam lakást, az is igaz, de láttam már nagyon szépeket, amelyek igazán tetszettek, és volt is sajnos közöttük olyan, amelyet azért utasítottam vissza, mert nem volt megfelelő az energia tanúsítványa. Remélem, azért hamarosan találok valamit nekem megfelelő lakást!