december 17, 2019

A napelemes rendszer a házak kiegészítőjének gyémántja

Írtam már itt korábban arról, hogy én mennyire fontosnak tartom, hogy egy ingatlannak jó energetikai tanúsítványa legyen, kvázi olyannyira értéke egy épületnek, mint egy drága, igazgyöngyökből készült nyaklánc a tulajdonosának.

Persze nem gondolom, hogy egyszerű kiegészítője lenne ez csupán egy ingatlannak, napjainkban nagyon is alapnak kéne lennie, hogy minden tulajdonos törekszik arra: minél inkább környezetbarát legyen a lakása.

Alapvető lépés lehet a környezettudatosság útján az, hogyha napelemes rendszert telepítünk a házunkra, lakásunkra. Nem is feltétlenül kell családi házban élni ehhez, társasházak számára például ugyanúgy elérhető lehet egy napelem lakossági támogatás.

Számomra ez nem volt opció, mert én nem társasházban élek, a nagyszüleimtől ugyanis örököltem egy családi házat tavalyelőtt. Nekem az is volt ezzel az első dolgom, hogy felújítottam minden szögből, illetve, mivel engem rendkívül érdekel a környezetvédelem, a jó szigetelésen túl valami mást is szerettem volna tenni azért, hogy energiatakarékosabb legyen a ház.

Ilyenformán tehát utánajártam annak, hogy milyen napelem lakossági támogatást lehet igénybe venni, mert hát azért hiába szívügyem az egész téma, attól még sajnos nincs mindig annyi pénzem arra, hogy a lehető leginkább környezetbarát döntést hozzam meg. Szerencsére azonban a fejlett nyugati államok és az EU is arra törekszik, hogy minél inkább tudja ösztönözni az embereket arra, hogy megújuló energiaforrásra cseréljék le a nem megújuló fajtákat. Ha tartani akarjuk a jelenlegi életszínvonalunk és -körülményeket, nincs más választásunk, mint ebbe az irányba indulni el.

Szerencsére azonban tényleg tök szuper napelem lakossági támogatást lehet igénybe venni, ha az ember komolyan bele akar vágni. Én például találtam egy nagyon szuper vállalkozást, főleg ennek a weboldaláról tájékozódtam, és végül velük is vettem fel a kapcsolatot.

Teljesen el voltam ájulva attól, hogy végső soron mennyire egyszerűen ment az egész. Csak néhány alapvető információt kértek a házról, aztán megbeszéltünk egy időpontot egy kiszállásra, amikor a helyszínen mérték fel a terepet. Bevallom, engem meglepett, hogy mennyi mindenen bukhat el ez a dolog, mennyi mindenre kell odafigyelni egy napelemes rendszer telepítése előtt. Sose gondoltam volna, hogy például nemcsak a tetőszerkezet erőssége, hanem a dőlésszöge is fontos tényező tud lenni.

Miután a helyszíni felméréskor azt állapította meg a Pentele Solar kollégája, hogy a tetőszerkezet minden szempontból alkalmas arra, hogy a napelemes rendszert elbírja, elkezdődött a néhány hónapos huzavona, míg sikerült a hivatalos papírmunkával végezni. Szerencsére azonban ebben is a segítségemre volt a vállalkozás, nem kellett egyedül végig rágódni ezen. Ez egy tök szuper dolog, hiszen sokkal egyszerűbben és hatékonyabban tud valaki hivatalos ügyeket intézni, aki nem csak hogy konkrétan tudja, mit csinál, hanem érti is azt a specifikus hivatalos nyelvezetet.

Maga a napelemes rendszer telepítése egyébként tényleg csak egyetlen napot vesz igénybe, mint ahogy azt a weboldalukon is ígérik. Utána meg csak el kell dönteni, hogy az ember mire költse el azt a pénzt, amit megspórol a villanyszámlán.

Bárki is gondolkodik rajta, én csak javasolni tudom: keresni kell a jó napelem lakossági támogatást, és belevágni… Teljesen megéri!