december 29, 2019

Meglepődtem a napelem árakon

Közeleg a karácsony, és az az igazság, hogy sok mindenre vágyom, de amire a legjobban, azt nem találnátok ki.

Szeretem a szép ruhákat, a jó könyveket is persze, és hát a gyengéim a gyönyörű, kifinomult vagy éppen csillogó ékszerek… Ezekből már sok van. Szerencsére igazi jackpot ütötte a markomat a férjem személyében, ő ugyanis minden alkalommal eddig eltalálta, hogy mi az ami tetszik. A kikérő gyűrűmtől kezdve a jegygyűrűnkön át a közös ezüstláncunkig… Tényleg mindet imádom, és nem is tervezem, hogy valaha abbahagyom a szép ékszerek gyűjtését.

Most viszont olyan dilemmába kerültem, vagyis kerültünk, ami egy kicsit talán mégiscsak felfüggeszti ezt a mániát. De csak egy rövid időre! Mindjárt megértitek, hogy miről is beszélek.

A férjemmel két lányunk van, kertes házban élünk. Arra lettünk figyelmesek az elmúlt időben, hogy a villanyszámlánk egyre csak több és több, amit már tényleg elkezdett megérezni a családi büdzsé. Próbáltunk utánajárni, viszont elég tudatos emberek vagyunk, nem pazaroljuk csak úgy az áramot. Egy ismerősöm, aki éppen építkezik, mesélte, hogy tervez mindenféle energiatakarékos módszert, eszközt bevezetni és beépíteni a házba majd. Ezek közül ő a napelemet tartotta a legkevésbé bonyolultnak, és mesélt is erről az egészről.

A napelem nagyon népszerű mostanában. Nem csoda, hiszen olyan szabadságot, függetlenséget biztosíthat egy családnak, amiről sokan csak álmodoznak. Egy olyan családi házra is bőven elférne, mint amilyen a miénk is. Meg tudnánk termelni vele a napi fogyasztásunkat, sőt, az ismerősöm által ajánlott oldalon még azt is írják, hogy oda-vissza mérő óra alkalmazása esetén a szolgáltatók még fizetnek is a többletáramért, amit megtermelünk! Ez igazán fantasztikusan hangzik. A napelem ár azért sok mindentől függhet, éppen ezért kértünk nemrég árajánlatot. A cég 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, ha írsz nekik, hívod őket, vagy kitöltöd az ajánlatkérő űrlapjukat, nagyon egyszerű az egész.

Mikor megkaptuk az árajánlatot, akkor egy kisebb számot láttam, mint amire számítottam. Azért így is nagy összeg, és a férjem eléggé dilemmába volt. Én viszont felvetettem, hogy mégiscsak ruházzunk be, vágjunk bele ebbe. Ha sikerül leredukálnunk a karácsonyi kiadásainkat, akkor nem lesz gond. Persze nem a gyerekek árán! Ők ebből természetesen semmit nem fognak érzékelni. Én viszont nem keresek újabb különleges mandzsettát a páromnak, és a lelkére kötöttem, hogy ő se vegyen semmi ékszert nekem idén. Kicsit fájó szívvel döntöttünk így, de a napelem árakkal kapcsolatban végeztünk számításokat. Nagyjából korrekt, amit a honlapon írnak, körülbelül 8 év múlva hozhatná vissza a teljes árát először a rendszer, utána viszont sokkal nagyobb lenne a hasznunk. Ez nem egy kis befektetés, hanem nagyjából életre szóló. Mivel mi már letelepedtünk, a jelenlegi házunkban akarjuk leélni az életünket, ezért pont megfelelő. Az ismerősöm is nem véletlenül alakítja úgy a saját építkezését, hogy beleférjen a keretbe a napelem ára is. Okos döntés, ami generációkon át termelhet hasznot és teremthet biztonságot, és szerintem mindannyian erre vágyunk titkon.

Van ez a honlap, ahol részletesen le van írva ez az egész, szerintem ha érdekel titeket a spórolás, a fenntartható háztartás, na meg persze a környezet védelme, akkor mindenképpen vessetek rá egy pillantást!