február 11, 2020

Az ékszerek és a pólók

Az ékszerekben és a pólókban első hallásra kicsit kevés közös dolog van, de ha tovább gondoljuk őket, akkor igenis találunk több közös pontot is.

Először is:

Első körben mind a póló, mind pedig az ékszer is öltöztet. Kicsit talán eltérően, de mindkettő remek kiegészítője lehet egy-egy szettünknek. A pólók stílusa nagyban meghatározza, hogy milyen alkalmakkor és milyen ünnepségekre (avagy hétköznapokra) tudjuk felvenni őket. A színük is elég meghatározó tud lenni, hisz például egy lila pólót nem veszünk fel egy zöld nadrághoz vagy szoknyához – ha csak nem Joker a nevünk. Hisszük vagy sem, az ékszereknél is hasonlóan alakul a dolog. Vannak elegánsabb ékszerek amiket különleges alkamakkor viselünk, mint például édesanyánk “színházba járós” karórája, vagy a mama gyöngy nyákéke, amit még a papától kapott a harmincadik házassági évfordulójukra. Ha mi is belegondolunk, biztosan nekünk is van olyan ékszerünk, amit mondjuk csak karácsonykor veszünk fel.

A másik kategória itt az ékszereknél a hétköznapibb, egyszerűbb ékszereket fogja csokorba. Ezek azok az ékszerek, amiket ha akarunk, minden egyes nap hordhatunk, senki nem fog furán nézni ránk. Ne menjünk el amellett, hogy általában, az esetek nagyobb részében, ezek az ékszerek a bizsuk kategóriájába tartoznak. Nyilván nem fogunk a sok-gyémántos arany nyakláncunkkal villamosozni hétfő reggel a munkába. Ugyanakkor egy bizsu ékszer is lehet klassz kiegészítő, ha a megfelelő ruhához vesszük fel.

A titok abban rejlik, hogy megtaláljuk az egymáshoz illő párokat. Melyik lehet az az ékszer, amit a pólóhoz jó szívvel felveszünk és melyik az, amelyiket inkább elegánsabb ruhához passzintunk? Ezt a kérdést a jó ízlés és a divat érzék segít eldönteni, no meg néha a barátnők és az édesanyánk is.

Másodszor:

Az ékszerek és a pólók még egy nagyon fontos tulajdonságban egyeznek meg, ez pedig az, hogy az egyéniségünket és személyiségünket fejezzük ki velük. Olyan fajtákat, mintákat és anyagokat választunk, amelyekkel azonosulni tudunk. Így lesz a megjelenésünk ön-azonos, ebből tudunk magabiztosságot szerezni. A színek is nagyon fontosak (főleg a pólók esetében) de az ékszereknél is lehet színesebb és kevésbé színesebb darabokat választani. Az összekombinálásnál fontos, hogy a színek passzoljanak egymáshoz; ez igaz a pólókra és az ékszerekre is. Ha hisszük, ha nem, az ékszerek készítésénél szintén fontos, hogy a színek szépek legyen egymás mellet. Nem olyan rég egy ismerősöm karika gyűrűt terveztetett és meglepődve tapasztalta hogy a fehér arany és a vörös arany máshogyan mutat egymással a színeik miatt.

Harmadszor:

Talán az egyik leginkább trükkös hasonlóság, hogy a pólókat és az ékszereket is tudjuk készíttetni a saját ízlésünknek megfelelően. Felkereshetünk egy szakembert, aki el tudja készíteni az elképzelésünknek megfelelő darabot, akár pólóról, akár ékszerről van szó.

A pólókkal kicsit könnyebb dolgunk van, mint az ékszerekkel. Többen is foglalkoznak vele, így a nagy számok törvénye alapján könnyebb találnunk jó szakembert. Az internet a barátunk; nyugodtan rákereshetünk a megfelelő kulcsszavakra, mint például a póló készítés.

Tapasztalataim alapján nem sokáig kell keresgélni, hogy megtaláljuk a számunkra kedvező céget, aki foglalkozik póló készítéssel. Például itt is egy cég, aki ezekkel foglalkozik. Nagyon meggyőzőek. Az egész oldal megjelenése átlátható, könnyen kezelhető és megbízhatóságot sugároz. Tudunk a már kész minták és feliratok között válogatni. Ezek is egyediek és személyre szabottak, de nem annyira mintha a saját verziónkat készítenénk el, ami persze szintúgy lehetséges.

Ez a cég vállalja, hogy egyedi elképzeléseinket is megvalósítja. Az ezzel kapcsolatos részleteket megbeszélhetjük személyesen (Budapest környékén és vidéken is több üzletben megtehetjük) de akár interneten és telefonon keresztül is egyeztethetünk. Mind a telefonszám, mind az email cím fel van tüntette a honlapon. Személyesen csak kisebb darabszámú rendelésekben tudnak segíteni, de ezekben az esetekben helyben el is készítik az elképzelt pólónkat, méghozzá azonnal.

Ennél a cégnél, ha szeretnénk, tudnak segíteni a minták és feliratok szakmai megtervezésében is, hogy tényleg egyedi eredményt kapjunk, de ne a minőség rovására. Segítenek a minta megtervezésében és a betűtípusok kiválasztásában, hogy ízléses és esztétikailag szép munkát kapjunk. Ha nagyobb darabszámú (gondoljunk itt a 20 darab felettiekre) rendelésben gondolkodunk, akkor azt nem személyesen készítik ott rögtön előttünk, hanem “csak” felveszik a rendelést. Ezeket a rendeléseket rendszerint transzfer- vagy szitanyomással vagy esetleg digitálisan nyomtatják. Ezek a technikák jobban alkalmasak a nagyobb darabszám megfelelő kinyomtatására. Nyilván ez már nem teljesen az egyedei póló készítés kategória, de annak egy részét képezi.

Egy póló készítés ára körülbelül 3500 és 4000 forint körül mozog. Viszont ez csak egy irányár. A kért és kívánt póló elkészítésének ára sok mindentől függhet. Mindenesetre ezzel az árral tudunk majd számolni, hogy mire számíthassunk. Igazán megéri az árát egy ilyen póló készíttetése, főleg, hogy nem kerül nagyságrendekkel többe, mint az előregyártott diszkont üzletek pólói.

Az egyedüli nehézség az szokott lenni, hogy nem tudjuk a saját méretünket. Ezt a cég úgy próbálja meg kiküszöbölni, hogy elérhetővé tesz egy méret táblázatot és nekünk már nem kell mást csinálnunk, mint megtudnunk a megfelelő centiket és ki tudjuk választani a tökéletes méretet. Ha saját magunkat szeretnénk meglepni vele, akkor könnyű a dolgunk, de ha ajándéknak szeretnénk, akkor is elég az illető kedvenc pólóját leméricskélni. Az extra méretű ügyfeleknek sem kell aggódniuk, a cég foglalkozik nagy méretű pólók készítésével is.

Ahogy az ékszereknél, a pólóknál is fontos, hogy kiváló anyagokat használjanak a készítéskor. A fentebb belinkelt cég pontosan így is tesz. Prémium minőségű anyagokkal dolgoznak, magas grammsúlyú pamuttal pontosabban, esetleg néhány alkalomkor pamut-poliészter keverékkel. A pólókra nyomtatott minták nem kopnak és nem töredeznek. Ennek érdekében szükséges néhány apróságnak megfelelniük. A pólókat a tökéletes minőségük megőrzése érdekében kifordítva, kímélő módban és maximum 30-40 fokon mossuk. Ha szükséges, akkor lehet vasalni is, de mindenképpen használjunk sütőpapírt és semmiképpen ne menjünk vagy érjünk hozzá a pólóra nyomatott mintához, mert a hő miatt az sérülhet.

Az ékszerekkel egy kicsit nagyobb gondban vagyunk. Sokkal kevesebb ember választja az egyedi ékszer készíttetését, mint ahányan az előre elkészítettet, és ha kevesebb a kereslet, kevesebb lesz a kínálat is. Azért feladni nem szabad, az internetet használhatjuk itt is bátran a megfelelő ötvös keresésére, bár mindenképpen olvassuk el a véleményeket is, úgy nagyobb rálátásunk lehet az adott ékszerész munkájára.

Ma már tudunk sokkal inkább személyre szabottan választani, hogy ki tudjuk magunkat fejezni az öltözködésünkben és a megjelenésünkben is. Tehetjük mindezt úgy, hogy nem kell sokkal több anyagi ráfordítást tennünk, mintha csak átlagosan az előre legyártott ruhák és ékszerek közül választanánk. Sokkal nagyobb önbizalmat szerezhetünk, ha azt tudjuk érezni, hogy ezek tényleg mi vagyunk és egy jól kiválasztott szett képes ezt rólunk közvetíteni a többi ember felé. Így bátran keressük a lehetőségeket, ahol olyan ruhákat, pólókat és ékszereket szerezhetünk be, amelyek egyediek.