február 3, 2020

Ékszer kiállításon hallottam a napelemes rendszerekről

A férjem és a barátaim tudják, egy igazán szép gyöngysorért kis túlzással képes lennék bármit megtenni! Nem tehetek róla, de a gyengéim a szép ékszerek, otthon egy rakat ékszerem van, amiből válogathatok. Szinte minden hónapban hazaviszek egy-egy új szerzeményt, valósággal vadászom rájuk. A kedvenceim az igazgyöngyök, de a különféle ásványokból készül ékszereket is nagyon szeretem, van otthon tigrisszem nyakláncom és rózsakvarc karkötőm is.

Valamelyik nap pedig egy barátnőmmel mentünk el egy különleges ékszer kiállításra. Inkább designer kiállításnak mondanám, ami viszont meglepő volt, hogy az ékszerek a környezettudatosság jegyében csupa újrahasznosított alapanyagból készültek. Nekem talán a legjobban a kávékapszulákból készült gyűrűk, láncok tetszettek, a barátnőm pedig a textilből készült ékszerekért volt oda. Amire azonban még egy ilyen környezettudatos társaságban sem számítottam, az az, hogy ebéd közben napelemes rendszerekről fogok majd diskurzust hallani.

Az étkező teljesen tele volt, így szinte vadásznunk kellett két szabad helyet az ebédelő közönségben. Két szimpatikus lány mellé ültünk le végül, akik láthatóan nagyon bele voltak feledkezve egy érdekes témába. Ahogy elkezdtük kanalazni a levesünket, megütötte a fülemet, hogy napelemes rendszerekről beszélgetnek, méghozzá igen nagy átéléssel. Mint kiderült, az egyik lány talált egy kedvező napelemes pályázatot, ahol megfelelt a kritériumoknak, és így hozzájutott egy kedvező hitelhez, hogy napelemet telepítsen fel a családi házukra. Most a tervezés fázisánál tartanak, nem akarnak semmit elkapkodni. Azt mesélte éppen, hogy nagyon boldogok a férjével, mert mindig is nagyon ügyeltek rá, hogyan tudnák a saját egyéni szintjükön tehermentesíteni valahogy a bolygót. A szemetet mindig is külön gyűjtötték, nemrég pedig a csomagolásmentes boltokra is rászoktak. A napelemes rendszerek gondolata azonban egészen más volumen, ezért izgatottan vágnak bele a projektbe.

Hazaérve elkezdtem keresgélni az interneten, és találtam egy nagyon jó oldalt, amely minden irányból bejárja a napelemes rendszerek telepítésének témáját. Az első és legfontosabb lépés átgondolni, vajon jó helyen van-e a ház, és megfelelő-e a tetőszerkezet. Ha ugyanis a tetőszerkezet nem elég erős, nem lehet rá megfelelően napelemes rendszereket telepíteni. A legideálisabb, ha a ház déli tájolású, szakember segítségével azonban fontos megállapítani, jó-e a tető dőlésszöge. Ha ugyanis ez nem megfelelő, előfordulhat, hogy a napelemes rendszereket nem lehet a tetőre telepíteni. Helyette van lehetőség a földre is telepíteni a napelemeket, csak ez nagyobb körültekintést igényel, és persze jóval többe is kerül, mint a hagyományos megoldás.

Hogy mik vannak! Életemben nem gondoltam volna, hogy a napelemeket nem csak a tetőre, de akár a földre is lehet telepíteni. Viszont nagyon megragadta a figyelmemet ez a téma, ezért azon gondolkodom, hogy kikérjem egy szakember véleményét, vajon a mi házunk alkalmas lenne-e napelemek telepítésére. Hosszút távon mindenképpen megérné a befektetés, hiszen a havi villanyszámlák árát meg tudnánk spórolni. Szerintem esztétikailag sem csorbítana a házunk értékén. Sőt, a fényesen csillogó napelemtől a házunk úgy nézne ki, mint egy kis ékszerdoboz. Mit gondoltok, belevágjunk a projektbe? Kíváncsian várom a véleményeteket!