április 20, 2022

Cégalapítás 2022 – mert ez a mi évünk volt és lesz is!

Nem csak a várva várt ékszer érkezett meg, de csakúgy a cégalapítás 2022 csodás évében történt meg velünk. Erről mesélek nektek a következő bejegyzésben néhány gondolatot.

Azt hiszem, egy lány életének az egyik igazi fénypontja, amikor a kedvese meghozza azt a döntést, hogy az egész életét vele szeretné tölteni és egy szép napon, amikor nem is számít rá a kedves hölgy egy gyönyörű ékszerrel letérdel elé az úr és felteszi a nagy kérdést. A hangulat és az érzelmek hevében ekkor még talán nincs is akkora jelentősége annak, hogy milyen is pontosan az ékszer, hiszen sokkal fontosabb, hogy az érzelmek kinyilatkoztatásának megtörhetetlen záloga, amivel egy örök szerelmet akartak kifejezni. De idővel, amikor nap, mint nap megnézi a kedves ara a kezén azt a csillogó izét, akkor bizony felértékelődik egy ilyen csoda.

Az én kezemen álmaim gyűrűje landolt köszönhetően a kedvesem remek ízlésének és páratlan figyelmességének, ezért minden nap abban a csodában lehet részem, hogy gyönyörködhetek ebben az örök kőben, ebben a csodálatos gyémántban, amit fehérarany ölel körbe. De persze nem kell ahhoz gyémántnak lennie egy ékszernek, hogy az sokat érjen. Ha a céllövöldében lőtte volna nekem, vagy valami játékautomatából csavarta volna ki egy százasért, akkor is ekkora lelkesedéssel mondtam volna igent és még milliószor. Nem az ékszer a lényeg. De mégis, ha ennyire káprázatos és minden egyes nap gyönyörködhetek benne még most is, örökre hálás leszek ezért a lélegzetelállító ajándékért. Azóta is gondolkozom igazából, hogy én milyen hasonló kaliberű ékszerrel lephetném meg a szerelmemet, de valahogy férfiaknak ilyesmit választani sokkal nehezebb. Minden esetre időnként azért fel kell függesztenem a keresgélést, mert simán hozza az úgy az élet, hogy éppen céget kell alapítani. Bizony, idő közben úgy megszaladt a vállalkozás, hogy már nem elég külön-külön katázni, meg kellett csinálni a kft-t. Bővebben pedig most erről fogok nektek beszámolni, hogy mennyire egyszerűen ment a cégalapítás 2022 évének elején.

Igazából elég volt hozzá pár nap, onnantól kezdve, hogy időpontot egyeztettünk odáig, hogy megkaptuk az értesítést a cégbírósági bejegyzésről. Ez szerintem kellően gyors ügymenet ahhoz, hogy ne türelmetlenkedjen közben különösen az ember. Mi a topcegalapitas.eu csapatának segítségét vettük igénybe ahhoz, hogy gyorsan és zökkenőmentesen indulhasson el a vállalkozásunk, na meg persze jogszerűen és minden papírmunkát kimaxolva.

Szóval, egy telefonos, majd e-mailes egyeztetést követően kaptunk néhány nyomtatványt, amelyeket ki kellett töltenünk ahhoz, hogy ők már az előkészített aláírandó papírokkal várhassanak bennünket a személyes találkozón (“ők” alatt a topcegalapitas.eu csapatát értem persze).

Nyilván ezeknél a nyomtatványoknál már képbe kellett lenni olyan dolgokkal, amikről korábban beszélgettünk egymással és a könyvelőnkkel is, hogy milyen adózási lehetőségeink vannak, illetve milyen munkaviszonyban érdemes állni a saját vállalkozásunkkal. Ezekről mind érdemes kikérni a könyvelő véleményét, ha csak nem vagyunk magunk is adótanácsadók, mert könnyű elveszni a kérdések labirintusában.

Tehát, először is azt kellett tisztázni a cégalapítás 2022-es folyamánya során (de mondjuk szerintem tavaly is ezek lehettek az alap kérdések), hogy például ki fogja viselni az ügyvezetői és tulajdonosi címeket? Aztán megkerülhetetlen az, hogy eldöntsük, milyen társas vállalkozási formában szeretnénk vinni a céget és annak mi lesz a neve. Itt persze nyilván napokat töltöttünk egy vicces kft nevek kitalálásával, de végül mégis egy egész komolyat sikerült meghatározni. Tudni kell azt is, hogy hol lesz a vállalkozás székhelye, hiszen oda kell majd fizetni az iparűzési adót. Egyébként arra is van lehetőség ennél a cégalapítást intézű cégnél, hogy székhelyet béreljünk, ehhez a székhelyszolgáltatásaik valamelyikét kell igénybe venni, amiről szintén lehet bőséggel olvasni az topcegalapitas.eu oldalon.

Az említetteken kívül azt kell még tudni, hogy mivel fog foglalkozni a cég, tehát milyen TEÁOR 2008 szerinti tevékenységi köröket kell majd felvenni, valamint, hogy milyen jegyzett tőkével indul meg a vállalkozás és ez milyen formában lesz majd jelen (készpénz, vagy esetleg apport).

A cégalapítás 2022 évében annyira egyszerű, hogyha ezeket a főbb kérdéseket tisztáztuk és kitöltjük a nyomtatványokat, akkor gyakorlatilag mehetünk is aláírni – legalábbis mi mehettünk. Mindent előre tisztáztunk a könyvelővel, de itt a topcegalapitas.eu-nál is lett volna egy bőségesebb konzultációra lehetőség, azonban nekünk most erre nem volt szükségünk.

A személyes aláírásra a személyi igazolványt, a lakcímkártyát és az adókártyát kellett magunkkal vinni, ezekre ugyanis szükség van – le kell őket fénymásolni. Ezen felül, nekünk saját székhelyünk van, ami viszont részben a család tulajdonát is képezi, ezért mindenkivel alá kellett íratnunk egy hozzájáruló nyilatkozatot, hogy igénybe vehetjük az ingatlant.

Amint megtörténtek az aláírások, mi boldogán távoztunk a budai panorámás irodából az alapítási kartonunkkal és vártuk, hogy küldjék a bejegyzésről szóló értesítést. Itt annyi történik, hogy a cégbíróságra beadott alapítási iratok alapján a NAV kiadja az adószámot, amit visszajuttat a bíróságra, ami ezek után jegyzi be a céget – amiről pedig a topcegalapitas.eu értesít. Ugye mennyire egyszerű?!

És azt hihetné az ember, hogyha már ilyen sokat segítenek, akkor biztos nagyon borsos szolgáltatásról van szó, pedig egyáltalán nem. A cégalapítás 2022 évében sem lett megfizethetetlen, ahogy az előző években sem volt az. Ha csak ezt az egyszeri alkalmat szeretné valaki megrendelni, annak valahol 17 ezer forint körül van a költsége, már nem emlékszem pontosan, de a honlapon biztosan fenn van. De lehet olyat is, hogy ahogy mondtam, tőlük igényli valaki a székhelyet. Ebben az esetben más díjszabások voltak érvényben, amik szintén kedvezőek, ráadásul maga a cégalapítás ilyenkor nem került pénzbe.

A bejegyzést követően pedig nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a cégalapítónak még vannak határidős kötelezettségei. Először is 8 napos határidővel meg kell nyitni a céges számlát. Ez talán egyszerű és elég gyorsan megy, ha az ember előre kitalálja, hogy hol szeretne bankolni. 5 napon belül szükséges a bejelentkezés az illetékes Kereskedelmi és Iparkamaránál (ez azt hiszem, hogy megyénként van) és be kell fizetni az ottani díjat. És végül, de nem utolsó sorban, 15 napja van a friss cégtulajdonosnak, hogy bejelentkezzen a NAV-nál.

Ezek akár bonyolult dolognak is tűnhetnének, de úgy, hogyha az ember átbeszéli a szükséges részleteket a topcegalapitas.eu egyik szakértőjével, vagy a saját könyvelőjével, akkor azt mondhatom, hogy a cégalapítás 2022 csodás évében is pofonegyszerű. Ha szigorúan követjük és betartjuk a megbeszélt és leírt lépéseket és előírásokat, akkor nem érhet meglepetés, hogy kopogtat az adóhivatal, hogy valamit elfelejtettünk volna. Az ember egy jó könyvelővel már igazából a csillagokat is lehozhatja az égről, csak tényleg az kell, hogy a szakember friss tudással rendelkezzen a szakmájában, hiszen adó ügyekben is folyamatosan változnak a szabályozások és nem mindegy, hogy valaki követőben marad-e, vagy megragad egy régi tudásnál.

De amennyire fontos a könyvelő személye, legalább annyira az alapításban jártas ügyvédé és tanácsadó cégé, így ha tényleg könnyen és biztos keretek között szeretnétek letudni a dolgot, a cégalapítás 2022 évében azt hiszem a topcegalapitas.eu-nál az egyik legzökkenőmentesebb. Ha a könyvelőnk számát is kéritek, írjatok rám egy üzenetet!

cégalapítás 2022